Sök
Nyhetsnotiser
Krisen i Triventus
2014-04-18 13:52

Läs Björn Törnvalls kommentar till den senaste utvecklingen i Triventus AB.

Läs artikeln

Kommentera gärna!

Svensk vindenergi slåss mot väderkvarnar, inte klimatförändringarna
2014-04-17 05:50

Svensk vindenergi skriver om EU:s klimatpolitik på sin blogg. Men argumentationen är så dum och dåligt underbyggd att klockorna stannar.

Moderat blogg

Sol istället för vind i kyrkan
2014-04-17 05:46

Tiden är inne för solenergi spår kyrkan. Kring vindkraften är det snålblåst. Den här tidningen om energi, utgven av kyrkan, talar sitt tydliga språk att kyrkan bör värna om sina pengar och inte satsa på vindkraft.

Kyrkans Tidning

SD i protest mot vindkraftsutbyggnad
2014-04-17 05:34

"Västerviks kommuns utbyggnadsplaner för vindkraft, som också stöds av självutnämnda så kallade landsbygds- respektive miljöpartier som Centerpartiet och Miljöpartiet, behöver dras fram i ljuset. Det handlar inte om att vara emot all vindkraft, utan om att anpassa utbyggnaden till en ekonomiskt och miljömässigt rimlig nivå."

Västerviks Tidningen

Offra inte de skånska åsarna
2014-04-17 05:31

I den tyska delstaten Bayern måste nu avståndet mellan nybyggd vindkraft och bebyggelse vara minst tio gånger totalhöjden på möllorna, i praktiken cirka två kilometer. Det omöjliggör all vidare utbyggnad av vindkraft i Bayern., vilket också är meningen. Bayern har fått nog. Sverige behöver nu ta efter.

Sydsvenskan

Elisabet Lassen (s) struntar i kommuninvånarna
2014-04-17 05:13

Trots ett allt större och kraftigare motstånd mot de gigantiska vindkraftsplanerna i Sollefteå kommun fortsätter Lassen med sitt mantra ”mer vindkraft till folket”, utan att ha någon som helst insikt och kunskap vad vindkraften kommer att innebära för människorna, turismen och naturen. Lassens attityd och svar visar en stor brist på kunskap, respekt för sina väljare och inte minst ödmjukhet.

Snurrigt

Ingen vindkraft i Söderåsen
2014-04-17 05:09

Det får inte byggas någon vindkraftpark i Söderåsen utanför Hofors. Det beslöt mark- och miljödomstolen idag.

SVT

Protest mot vindkraft
2014-04-17 05:06

ALEFJÄLL 800 underskrifter i protest mot den planerade vindkraftsindustrianläggningen i Lövsjöområdet i Gråbo.

Lerums Tidning


Avsluta affärerna med E.on!
2014-04-17 05:02

Boo Monell uppmanar politikerna i Kinda kommun.

Linköpings Tidning

Ingen kommunal vindkraft
2014-04-17 04:45

Uppvidinge kommun fick i veckan ett förslag att ta över ägandet av föreningen Uppvinds vindkraftsprojekt. Men varken kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C) eller vice ordförande Peter Skog Lindman (S) tror på idén.

Smålandsposten

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information

FSLs dekal
FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design