Sök
Nyhetsnotiser
LRF och Svensk Vindenergi
2014-09-18 20:10

LRF och Svensk Vindenergi vill ta bort det kommunala vetot.

Under artikeln kan du rösta att du inte håller med.

Dagens Samhälle

Danskt vindbolag stämt för fördärvad utsikt
2014-09-18 12:28

Ett enskilt danskt hushåll stämde med hjälp av International Law Office det danska bolaget Vestas. Utdelningen blev 500 000 dKr.

På engelska

Vattenfall avvecklar vindkraftpark
2014-09-18 12:26

Vattenfalls äldsta havsbaserade vindkraftpark, i Kalmarsund, läggs ner. Att renovera vindkraftverken där skulle inte vara ekonomiskt försvarbart, enligt Vattenfall.

UNT

Högre elpriser att vänta i framtiden
2014-09-18 12:23

Det måste bli dyrare med el i Sverige för att branschen ska kunna göra de investeringar som krävs – oavsett vilket energislag det handlar om. Det var budskapet när landets energiexperter möttes på SvD Energy Summit i går.

SvD

Vindkraft borde stoppas
2014-09-18 12:18
Osäkra kostnader när vindkraft avvecklas
2014-09-18 12:15

Det finns en osäkerhet om kostnaderna för nedmontering och återställning när vindkraftverk tas ur drift. Det konstateras i en ny rapport.

EM

Politiker-nej till vindkraft
2014-09-18 12:12

De styrande politikerna i Strömsund säger nej till bygget av tolv vindkraftverk

ltz

Analyshus: Sol- och vindkraft börjar bli konkurrenskraftigt
2014-09-18 12:07

Då behövs inte elcertifikaten!

Affärsvärlden

Artikelsamling hälsa
2014-09-17 00:53
Snygg samling artiklar om hälsa kopplat till vindkraft

Bli inte lurad
2014-09-17 00:51
Vindkraftverk är inga harmlösa vindmöllor

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design