Sök
Nyhetsnotiser
Botten har öppnat sig för vindindustrin
2015-03-05 18:25
Ännu mer bekräftelse på Landskapsskydds debattartiklar de senaste åren.
Synd att ingen lyssnade tidigare.

Det var ju det vi sa....
2015-03-05 16:30
Vi har länge varit engagerade i utvecklingen av förnybar energi i Sverige. Nu är vi oroade över utvecklingen och bedömer att det är nödvändigt att dra ner på takten på utbyggnaden av förnybar elproduktion. Det är dags att tänka om och tänka nytt, skriver tre energiexperter.


Det här sa ju FSL redan för flera år sen!
Landsbygdsministern värnar rennäringen?
2015-03-04 15:01

Regeringen lovar ekonomiskt stöd till rennäringen pga klimatet.

Att vindkraft och gruvor beskär renarnas betesområden har han inte tittat närmare på. När jag träffade honom i januari hade han ingen aning om att vindkraften ställde till problem för folk och näring. När är det dags att vakna upp ur rosendrömmarna?

svt

Vindkraften stjälper allemansrätten
2015-03-04 14:31

Vindkraften stjälper inte bara tystnaden. Den stjälper nu också allas vår rättighet att vistas i naturen.

Allehanda

Många vindkraftsprojekt får avslag
2015-03-04 14:30

En ny rapport framtagen av Power Väst som analyserat tillståndsansökningar i Västra Götaland mellan åren 2009 och 2014, visar att många vindkraftsprojekt avstyrks.

Myndighet säger nej till vindkraftpark
2015-03-04 14:28

Ett stort vindkraftsprojekt vid södra Midsjöbankarna söder om Öland får nej från Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

sr

nyheter

yrkesfiskarna


Blir vi blåsta av vindkraften?
2015-03-04 14:25

Vårt behov av el är inte anpassat till vindens växlingar.

nwt

Vindkraften sänker vinsten för Sandviken Energi
2015-03-04 14:24

Vindkraften sänker vinsten för Sandviken Energi.

– Det är tufft i hela Sverige med dagens rekordlåga elpriser, säger vd Niclas Reinikainen.

Arbetarbladet

Storm river turbin från Gamesa
2015-03-04 14:22
Vindkraftsbolaget får tillskottet
2015-03-04 14:17

Som väntat var det heta känslor kring ärendet att skjuta in 750 000 kronor i Energioperatörerna AB som är kommunens vindkraftbolag. Kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) motiverade tillskottet med att det är det bästa för kommunen idag.

Märsta

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information

Årsmöte 2015

Vi träffas 28 mars på
Söråker Herrgård
20 km norr om Sundsvall

Alla medlemmar välkomna!

Anmäl till ordförande
tel 0727-10 39 50FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter GRATIS - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märken i behövligt antal

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design