Sök
Nyhetsnotiser
Friskis & Svettis
2014-04-24 20:56

Den 1 april tecknade Svensk NaturEnergi (ett bolag inom Wallenstam) ett ramavtal med Friskis&Svettis Sverige. Avtalet innebär att Friskis&Svettis 108 föreningar runt om i Sverige har möjlighet att bidra till fortsatt miljöförstöring i Sverige genom att köpa vindkraftsel från Svensk NaturEnergi.

Djupt bestörta
2014-04-24 20:47

Nu har VKS Vindkraft Sverige lämnat in en ansökan om miljötillstånd att bygga en vindkraftsanläggning i Laxåskogen. Det tänkta området innefattar 21 vindkraftverk och sträcker sig över kommungränsen mellan Laxå och Askersund.

Barbro Stenman som är ordförande i Norra Tivedens bygdeförening är inte nöjd med hur planeringen av vindkraftsparken utvecklas.
– Vi är djupt bestörta och hade hoppats på att VKS skulle lyssna och ta till sig av våra argument. Det känns inte alls bra och vi kommer kämpa och överklaga så långt det bara går. Man borde i stället satsa på andra energikällor som inte medför olägenheter för närboende och området.

Dyrt experiment
2014-04-24 20:43

Sällan har vi svenskar blivit så lurade som när vi satsade på vindkraft. Den ger oss inget annat än kostnader. Ett dyrare experiment har vi aldrig råkat ut för i detta land. Dessutom vet vi att den aldrig någonsin kommer att bli lönsam.

Det är fult, helt enkelt
2014-04-24 20:36

Eckelsudde: Hela området är inhägnat med elstängsel. Vegetationen är mejad, träd står avsågade och snurrorna knekar och knäpper i den svaga vinden. Det är fult, helt enkelt.

Samebyar protesterar
2014-04-24 20:33

De två berörda samebyarna Girjas och Tärendö protesterar mot beslutet om en vindkraftsanläggning på kommungränsen mellan Gällivare och Pajala.

Länsstyrelsen sa nej
2014-04-24 20:28

Politikerna hade tänkt ta beslut om att tillstyrka en vindkraftspark vid Kånna. Men så kom ett yttrande från länsstyrelsen, som gjorde att ärendet tog en ny vänding. Nu ska kommunen sannolikt revidera sin egen vindkraftsplan.

Vilken nytta har vi av vindkraften?
2014-04-24 20:26

Det pågår en omfattande utbyggnad av vindkraft i Sverige. Runt om i vårt land från norr till söder byggs det stora vindparker med sammantaget tusentals vindkraftverk. Miljökonsekvenserna blir omfattande när många områden i landet alltmer börjar likna ett tivoli. Protesterna från befolkningen växer, människorna känner sig överkörda av vindkraftsbolagens framfart.

Vindkraft är inte bra för miljön
2014-04-24 20:23

Edward Riedl (M) försöker få det till något positivt att vindkraftsproduktionen har ökat med över 700% sedan alliansregeringen tog över regeringsmakten 2006. Men det är väl inget att skryta om? Och det gör verkligen inte M till det bästa partiet för miljön.

VK-bloggen

Vindkraftverk fast i rondell
2014-04-24 17:10

En lastbil som fraktar delar av ett vindkraftverk fastnade vid klockan halv elva på onsdagskvällen i Spillepengsrondellen. Trafiken in mot hamnen var helt blockerad, dessutom läckte en större mängd hydraulolja ut i närheten av en dagvattentäkt.

Ännu högre kraftverk
2014-04-23 15:54

Carl-Arne Pedersen, vice ordförande i Svensk vindkraftförening vill få oss att tro att fåglar bara flyger på 30-40 meters höjd.

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information

FSLs dekal
FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design