Sök
Nyhetsnotiser
Vindkraft på fel plats
2015-01-26 06:43
O2 Vindkompaniet fick i januari 2014 tillstånd av Länsstyrelsen att bygga vindkraftparken Lehtirova mellan Gällivare och Pajala. Naturskyddsföreningen har sedan 2010 opponerat sig mot bygget pga att placeringen där hotar den skyddsvärda gammelskogen på bergstopparna Kolju och Leveävaara.

Elpriserna på väg upp
2015-01-26 06:37
Elpriserna kan hamna upp mot 33 öre per kilowattimme, vilket är en stigning med 6 öre, jämfört med föregående vecka.

Fullt i svenska kablar blev dyrt för Danmark
2015-01-25 12:07
Uppdrag om ambitionshöjning i elcertifikatsystemet till 2020
2015-01-24 18:02
Var finns industrialisterna i vindkraftspolitiken?
2015-01-24 17:57

Våren 2015 blir vindkraftfrågan högaktuell. Frågan om ambitionsnivån vad gäller förnybar el måste hanteras snabbt inför den 1 januari 2016. Samordning med Norge måste ske. Det blir bråttom.

FSL i kuriren

Norrmännen har rätt: fel att öka ramen för elcertifikat
2015-01-24 17:46
Hårt motstånd mot vindkraft
2015-01-24 17:45

Planerna på en vindkraftpark med upp till fem verk i Ormastorp, Elestorp och Tormastorp, nära Fjällmossen, möter hårdnackat motstånd. När remisstiden gick ut häromdagen hade 452 yttranden, mestadels från boende i området, lämnats in till Hörby kommun.

nsk

Länsstyrelsen efterlyser bättre beslutsunderlag
2015-01-24 17:41

Företagets underlag är bristfälligt. Det skriver länsstyrelsen i ett yttrande undertecknat av landshövding Rose-Marie Frebran angående den sökta vindkraftparken.

NA

Stora värden kommer att skadas
2015-01-24 17:39

En vindkraftspark i Trysslinge kommer att få allvarliga konsekvenser för djurliv, miljö, kulturhistoria och turism. Det konstaterade Naturskyddsföreningen i Kunskapens hus i torsdags kväll.

NA

Ihåliga argument
2015-01-22 08:29

Först var klimatet det viktiga, sedan det ökande elbehovet, sedan hundratals nya arbetstillfällen, därefter nedsläckning av kärnkraften. Nu är det ekonomin. Alla argument från förespråkarna för vindkraft har visat sig manipulativa och grovt felaktiga.

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter GRATIS - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märken i behövligt antal

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design