Sök
Nyhetsnotiser
Regeringen vill höja skatt på vindkraft
2015-04-26 11:38
Regeringen vill höja skatten på småskaligt producerad elkraft från exempelvis vind och sol med närmare 100 miljoner kronor. Förslaget slår mot bland annat ett 60-tal av landets kommuner som satsat på vindkraft.

Nödropet: Det finns för mycket vindkraft!
2015-04-26 11:37
Brittiska politiker varnar för att den ohämmade vindrkaftsutbyggnaden på Doggers bankar förstör djurlivet i Nordsjön. I en ny rapport kräver House of Lords att länderna runt Nordsjön måste samarbeta.

Tjäna 1,75 kronor mer per kWh på dina solceller
2015-04-25 12:31
Från 25 till 200 öre per kilowattimme. Så mycket skiljer ersättningen från elbolagen när solcellsägare säljer sin överskottsel.

Vindkraft problem för vädertjänsten
2015-04-25 12:28
Den massiva tyska utbyggnaden av vindkraft ställer till problem för vädertjänsten som ser allt fler oväder på radarn.
Polarbröd i blåsväder
2015-04-24 20:31

Polarbröd förkunnar stolt på sin facebooksida (https://www.facebook.com/polarbrod.sverige?fref=ts) att de minsann bakar bröd med egen vindkraft. Kommentarerna är kanske inte riktigt vad de hade hoppats på...

Det finns nog plats för ännu fler kommentarer.

Nyinvigt naturreservat hotas av vindkraft
2015-04-24 17:09
Nu borde Svartådalen slippa vindkraften
2015-04-24 17:08
Lillskog skyddas från vindkraftverk
2015-04-24 17:06
Vindkraftsmöte i Resele om Vaberget
2015-04-24 17:04
Vindkraften har också negativ miljöpåverkan
2015-04-24 17:01

Anders Wijkman säger i en intervju att gruvor inte betalar för sin påverkan på naturen.

Längre fram i intervjun lyfter han fram vindkraft som något positivt och tar USA som ett bra exempel på ett land som ”hade lagstiftning tidigt som gjorde att man tvingade de stora kraftbolagen att ta emot vind- och solenergi i sina nät”.

Inte ett ord om vindkraftens enorma påverkan på människor, djur och naturmiljö, som vindbolagen på intet sätt betalar för.

Vindkraften väcker stormande känslor
2015-04-23 19:05
Forskarna är oeniga om vindkraftens effektivitet.

Vindkraft lovar runt men håller tunt
2015-04-23 19:05
Vid regionfullmäktige 21 april 2015 ställdes frågan om huruvida regionens investering i två vindkraftverk utanför Kalmar är lönsamt.

Verk byggs söder om Säbysjön efter år av motstånd
2015-04-23 19:02
Med hänsyn till fladdermöss får verken inte vara igång under vissa nätter perioden 15 juli till 15 september.
Borde de byggts överhuvudtaget då kan vän av ordning undra.

Alla förlorar på vindkraften – utom bolagen
2015-04-22 14:05
Korruptionsskandal i Spanien
2015-04-22 12:17

Spanish tax agency uncovers wind farm payoff scheme.

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSL uppmanar till samling
Sundsvall 1 maj

Vi möter Lövfen med vårt budskap


Läs mer här

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design