Sök
Nyhetsnotiser
Så vill Gävle rädda Samkraft – går in med miljoner
2015-05-22 09:15
Vindkraft ger Sverigedemokraterna bingo
2015-05-22 09:14

På förslag av regeringen väntar nu beslut i riksdagen om kraftigt ökad subventionering av vindkraft. Sverigedemokraterna ensamma motsätter sig höjningen.

Vem tror att frågan inte skulle tas upp i nästa valrörelse - den kommer tvärtom att bli en av de viktiga frågorna utanför storstäderna vid nyval.

Sverigedemokraterna får sin framgång till skänks. Alltför många blundar.

Jan Hedman

Länsstyrelse gjorde helomvändning om naturvärden
2015-05-22 07:46

Planerna på vindkraft som ett tiotal markägare i Stenkyrka/Hangvar på Gotland haft ser ut att grusas.

ATL

Två kilometer mellan bosättning och vindkraftverk
2015-05-21 20:56

Nykarleby, Finland

Vasabladet

Underliga saker sker i Malung-Sälens kommun
2015-05-20 19:29
Vi är många som är oroliga
2015-05-20 18:05

Lotta Gröning: Ju mer jag sätter mig in i energipolitiken, desto oroligare blir jag. Vad är det som hänt? Varför har energipolitiken blivit populistisk, kortsiktig och rent av oansvarig?

Aprilskämt?
2015-05-20 18:05

Företaget Ecocom testar ett nytt fågelskydd på vindkraftverk. Kameraövervakning och varningsljud ska få fågeln att byta riktning. Hur stressande är inte det för fåglarna?

Sorsele kan få folkomröstning om vindkraft
2015-05-20 17:54
Folkviljan ska avgöra. Just nu pågår namninsamling för att få till en folkomröstning i Sorsele.

Nej till vindkraft i Dylta Bruk
2015-05-20 17:53
Försvaret stoppar vindkraftverk
2015-05-20 17:52
Invigning av stort vindkraftverk
2015-05-20 17:51

Tisdagen den 26 maj kl 12 är det invigning av Skånes största vindkraftverk.

Delta gärna och fråga Håkan Eriksson, koncernchef på Bjäre Kraft hur vindkraft bidrar till att göra företaget "koldioxidneutralt".

Väg måste flyttas
2015-05-19 21:43
Vi som länge varnat för de uppenbara risker som iskast och nedfallande delar från vindkraftverk kan innebära, har av vindkraftsoperatörer ständigt fått höra att vi överdriver.

De negativa effekterna får inte ens diskuteras
2015-05-19 21:37
Experiment med att utsätta möss för infraljud visar att mängden signalsubstanser i hippocampus i hjärnan ökar kraftigt.

Vindkraft utan vingar
2015-05-18 15:47
Kan snart vindkraftverkens jättelika propellrar vara ett inne blott? Det finns naturligtvis stora företag som motverkar denna utveckling, men med annan teknik och rotorlösa verk skulle det finnas större tolerans.

Förbanna inte värmen, bejaka den!
2015-05-18 15:46
Förr i tiden skrämde kyrkan och prästerna oss med helvetet om vi inte gick i kyrkan på söndagarna eller om vi inte kunde katekesen på husförhöret. Nu har kyrkans roll tagits över av Miljöpartiet och den gröna rörelsen.

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information

FSL möter LövfenSjöström lämnar brev till Lövfen i Sundsvall 1 maj

Beställ dekal till bilenUppge namn och adress till fsl@landskapsskydd.se

Litteraturwww.saxo.com/dk

Vindkraften - är den värt sitt pris?Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.


Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design