Sök
Nyhetsnotiser
Nej till vindkraft i Oviksfjällen
2015-03-28 00:15
Att tillåta en vindpark ... är inte bara obegåvat, det är också oförsvarligt eftersom det kommer påverka många människor under många år.

Nej till vindkraft i Oviksfjällen
2015-03-28 00:13
Att tillåta en vindpark ... är inte bara obegåvat, det är också oförsvarligt eftersom det kommer påverka många människor under många år.

Nej till vindkraft i Oviksfjällen
2015-03-28 00:10
Att tillåta en vindpark ... är inte bara obegåvat, det är också oförsvarligt eftersom det kommer påverka många människor under många år.

Kronikk: Miljøbevegelsen vinner – klimaet taper
2015-03-27 13:28

Norsk miljøbevegelse er mer opptatt av «omstilling», «grønt skifte» og egen politisk innflytelse enn av å redusere klimagassutslipp.

Norge

Avvakta med utbyggnaden av vindkraften
2015-03-26 20:44
För närvarande är en utbyggd svensk vindkraft förknippad med stora ekonomiska risker.

Flytande solceller överlevde isvintern
2015-03-26 20:43
Rovfåglar stoppar vindkraft i Gunnarp
2015-03-26 20:40
Kassakistan tom
2015-03-25 19:14
Vindpark Vänern Krafts kassakista är nämligen återigen tom och huvudfrågan på tisdagens kontrollstämma var därför om bolaget skulle försättas i konkurs. Så blev det dock inte.

På lånad tid
2015-03-25 19:04
Kontrollstämman för Vindpark Vänern beslutade på tisdagen att driva bolaget vidare. Nu har man åtta månader på sig att återställa kapitalet i bolaget.

Demonstrationen i Sollefteå
2015-03-24 07:45

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information

Årsmöte 2015

Vi träffas 28 mars på
Söråker Herrgård
20 km norr om Sundsvall

Alla medlemmar välkomna!

Anmäl till ordförande
tel 0727-10 39 50FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter GRATIS - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märken i behövligt antal

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design