Sök
Nyhetsnotiser
Slutreplik till Energimyndigheten
2014-08-28 14:51
Idag har Jonny Fagerström och Marian Radetzki slutreplik mot Energimyndigheten på Second Opinion/Energi.
Hjälp gärna till att lyfta slutrepliken genom att trycka på LYFT UPP längst upp i artikeln.

S står fast vid 1000 meter
2014-08-28 05:36

Marks kommun. S står fast vid de striktare reglerna för vindkraft vid den nya översynen.

Markbladet

Gotlands länsstyrelse kritiska till vindkraftverk i Boge
2014-08-28 05:30

Länsstyrelsen på Gotland står fast vid att de sju planerade vindkraftverken i Boge kan skada de havsörnspar som finns i området, skriver Sveriges Radio.

Nyheter

Vindkraften splittrar alliansen i Åre
2014-08-27 08:34

Vindkraft i Moskogen är återigen en valfråga i Åre kommun.

Fanbybor säger nej till fler vindkraftverk
2014-08-27 08:23

Syftet att bygga fem nya vindkraftverk norr om Husum har skapat protester.

– Planerna är att de ska bli dubbelt så stora, som det var tänkt. Jag bor i så fall hellre vid E4 än här, säger Roger Nilsson.

Jämtland behöver inte vindkraft
2014-08-26 19:54
Vi har redan idag en stor kraftproduktion via vattenkraften, därför behöver vi inte leverera mer ström, menar Ulrika Wärvik från Fria Norrland i Åre.

Vindkraftsbolag vill urholka artskyddsförordningen
2014-08-26 02:09
Boge Vindbruk AB anser att svenska domstolar tolkar EU:s naturvårdsdirektiv och den svenska artskyddsförordningen fel.

Med bolagets resonemang skulle i princip all form av exploatering av naturvärden vara tillåtlig, eftersom exploateringen egentligen har ett annat syfte (i detta fall att producera energi och generera kapital).

Vem fan vill ha vindkraft?
2014-08-26 02:02
Författaren letar efter energibolag som inte levererar vindkraft. De finns. I Skåne ett par stycken. Kontakta styrelsen ni som vill veta mer.

Smutsiga metoder i vindkriget
2014-08-26 01:47
Bra artikel. Nu finns den att läsa utan betalvägg.

Vind och sol. Kan inte de driva den svenska industrin?
2014-08-26 01:18
– Nej. Solen har betydelse för uppvärmning och vindkraften kan vara ett komplement. Men man kan inte basera en industri med kontinuerlig drift på vindkraft – som bara är i drift drygt en fjärdedel av året. Det är omöjligt.

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design