Sök
Nyhetsnotiser
Norrland har anledning att gruva sig
2014-09-03 01:46

Bolag som gör miljardvinster, och betalar kaffepengar i skatter och avgifter, hade kunnat betala mycket mer än vad de gör.

Norran

Vil ikke gripe inn ved lokal motstand
2014-09-03 01:43

– Det er ingen grunn til å gjennomføre prosjekter som er kontroversielle dersom det er stor lokal motstand.

Det sier leder Ola Elvestuen (V) i Energi- og miljøkomitéen på Stortinget.

Hedervärt

Han tar strid mot vindkraften
2014-09-03 01:40

Kånna. Karl-Axel Pettersson vill inte se sin hembygd Kånna bli förstörd.
För det är vad han tror kommer hända om den planerade vindkraftparken blir verklighet.

Smålänningen

Politikerna tänker bryta mot lagen
2014-09-03 01:38

Politikerna i fullmäktige bryter mot lagen när de säger ja till 17 vindkraftverk på Nävlingeåsen.

Norra Skåne

Obekväma sanningar
2014-09-02 08:36

I artikeln listas 13 obekväma sanningar för den heliga kon, vindkraft, som kan inte bortses ifrån i kommande förhandlingar.

Matnyttigt från SKGS
2014-09-01 22:06
Okunniga och populister använder Tyskland som ett exempel för att mana till utbyggnad av vindkraft. Vindkraften är väl utbyggd i Tyskland, men konsekvenserna är omfattande. Vi behöver inte göra om samma sak i Sverige.



Vilka är alternativen?



Informativt!

S vill ta bort det kommunala vetot
2014-09-01 08:24

Om Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet nu 2014, kommer de att ta bort det kommunala vetot om vindkraft. Det vill säga kommunen kan inte sätta stopp för en vindkraftsetablering.

Besök vid vindkraftverk
2014-09-01 08:17

"Var nästan lite kusligt att stå där och titta uppåt, höra ljudet från dem."

Lena Arvidsson blogg


Dålig investering
2014-09-01 08:14

Skellefteå Kraft vill satsa omkring en halv miljard kronor på en fjärde etapp i vindkraftparken i Blaiken. Men flera andra aktörer har redan dragit sig ur sina vindkraftsprojekt då branschens egna utredningar visar att vindkraft är en dålig investering.

Mindre fossilbränsle – mer förnybart
2014-08-31 08:24
En klok energipolitik måste styra mot minskad fossilbränsleanvändning och mer förnybart, men göra det på ett sätt som inte äventyrar industrins energiförsörjning och vårt transportbehov.

Magnus Svensson, Centerpartiet

Medial härdsmälta för Svensk Vindenergi

 

 

 

Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskotts debattartikel den 22/4 verkar ha tagit skruv på miljörörelsen och vindindustrin. På Facebooksidorna ”Vindindustrin” och ”Vindkraftens verkliga kostnad” har flera förgrämda kommentarer skrivits om artikeln. KVA:s artikel har i skrivande stund nästan 900 kommentarer, över 90 % stödjer författarna.

 

FSL hakade omedelbart på KVA med ett pressmeddelande och undertecknad har också gjort ett antal uttalanden till media som hört av sig. Vi sänder dessutom nu ut en ordentlig "eldstöt" i media med debattartiklar i lokalpressen.

 

Flera tidningar börjar nu följa efter och fler blir det förmodligen. Här Gotlands tidningar som tagit upp rubriken från Föreningen Svenskt Landskapsskydds pressmeddelande ”Kungliga Vetenskapsakademien sågar vindkraften”.

 

I Rapportsändningarna på söndagen meddelar nyhetsuppläsaren rakt av att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott anser att ”den stora vindkraftsutbyggnaden är obegriplig” (Inslaget börjar 1.50 in i programmet.)

 

Miljöaktuellt tar också upp frågan men utan att direkt ta ställning. Är det kanske just det som är intressant? Håller vindkraften på att tappa sitt stöd i vissa miljökretsar? Börjar man så smått inse att vindkraften faktiskt tar resurser från mer angelägna frågor?

 

Norrköpings tidnings ledare är heller inte nådig: ”Vindkraftsfloppen ingen vill tala om”

 

SvD ledarblogg ser numera vindkraften bara som ett ”buzzword” för gröna muppar att dra till med i samband med politiskt korrekta uttalanden, men snart är det nog inte ens politiskt korrekt.

 

FSL har i sammanhanget samlat enorma mängder ”cred” i ökad trovärdighet. Det som föreningen pekat på under två års tid har nu slagits fast vetenskapligt. Om det nu också blir så att något vindbolag går omkull ekonomiskt i närtid, vilket vi också pekat på riskerna för, så kommer vi att kunna tillgodoräkna oss två fullpoängare under 2012. Konsekvenserna för vindindustrin blir svåröverskådliga eftersom man tidigare försökt nedvärdera vår kompetens och trovärdighet i media.

 

Svensk Vindenergi och vindindustrin tvingas nu konstatera att man saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och sin verksamhet, och det är inte vilken institution som helst som "satt ner foten" det är Sveriges förnämsta oberoende vetenskapliga institution, Kungliga Vetenskapsakademien, och dessutom dess Energiutskott som gjort det.

 

Det som nu blir intressant är hur vindindustrin ”krishanterar” detta. För en medial ”härdsmälta” för Svensk Vindenergi är det. Inte tu tal om saken. Här jobbar man sannolikt övertid nu. Det skulle jag gjort i alla fall. Vi får se vad man kommer upp med.

 

 

Jonny Fagerström

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design